CIEKAWE, UROKLIWE, WAŻNE, NIEPOWTARZALNE i SMAKOWITE MOTYWY NASZEJ PIĘKNEJ WSI DRAWSKIEJ
ZAGLĄDAJ TU REGULARNIE PODRÓŻNIKU!
CIASTO:
SPOSÓB WYKONANIA: Mąkę wsypać do miski, wlać rozpuszczone gorące masło do wody i dodać sól. Zalać częścią wody mąkę i zagniatać ciasot. Stopniowo, w miarę potrzeby dodawać wody. Cisato ma być miękkie i elastyczne. FARSZ:
SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Kapustę kiszoną lekko podgotować i odcedzić. Drobno pokrojony boczek lub masło podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką. Kiedy cebula jest lekko zarumieniona, wrzucić posiekaną kapustę i smażyć około 10 minut. Wrzucić do ziemniaków, dodać przyprawy i wymieszać. Lepić dowolny kształt pierogów. * Do osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucac pierogi, gotować jeszcze 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną lub cebulką podsmażoną na maśle (lub słoninie) |
Rydze lub inne grzyby umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przemyć dobrze zimną wodą. Ugotować zalewę.
ZALEWA: Szklanka wody, szklanka octu, szklanka cukru, 2 łyżki miodu i szczypta soli. Do wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie, liść laurowy,kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Włożyć obgotowane grzyby, tak ponad pół słoika. Na wierzch położyć zerwane w maju i zamrożone sosnowe szyszki, po dwie na słoik. Zakręcić i zapasteryzować. |
CDN.