DZIKIE ZDROJE
  • PROJEKT
    • "O CZYM SZUMIĄ CHASZCZE"
    • RUINERSI DRAWSCY
    • WIEŚ DRAWSKA
    • EDUKACYJNIE >
      • Z MIŁOŚCI DO DRZEW
      • W NATURĘ!
    • FOTOGRAFIA PRZYPADKU
  • KRAINA
  • KATALOG
  • LUDZIE
  • DZIAŁANIA

JUŻ JEST!


O CZYM SZUMIĄ CHASZCZE
​Reportaże ze Szwajcarii Pomorskiej


TEKST: ŁUKASZ PILIP
FOTOGRAFIE: ANA MCGURRAN / DZIKIE ZDROJE​
WYDAWCA: FUNDACJA CZYN
PATRON MEDIALNY: SLOWHOP


​
Picture
Picture

CIEKAWE, UROKLIWE, WAŻNE, NIEPOWTARZALNE i SMAKOWITE MOTYWY NASZEJ PIĘKNEJ WSI DRAWSKIEJ
ZAGLĄDAJ TU REGULARNIE PODRÓŻNIKU!

Picture
PIEROGI Z GAWORKOWA
CIASTO:
  • 1 KG MĄKI
  • PÓL KOSTKI MASŁA
  • DWIE ŁYŻKI OLEJU
  • GORĄCA WODA (TYLE ILE ZABIERZE MĄKA, OKOŁO 0.5 LITRA. CIASTO MA BYĆ MIĘKKIE I ELASTYCZNE)
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
​
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę wsypać do miski, wlać rozpuszczone gorące masło do wody i dodać sól. Zalać częścią wody mąkę i zagniatać ciasot. Stopniowo, w miarę potrzeby  dodawać wody. Cisato ma być miękkie i elastyczne.

FARSZ: 
  • 1KG ZIEMNIAKÓW
  • 1/2 KG SWOJSKIEJ KISZONEJ KAPUSTY, NAJLEPIEJ DOMOWEJ
  • 30 DAG BOCZKU LUB 0.5 KOSTKI MASŁA (OPCJA BEZMIĘSNA)
  • 2 CEBULE
  • PIEPRZ, SÓL, MAJERANEK

SPOSÓB WYKONANIA:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Kapustę kiszoną lekko podgotować i odcedzić. Drobno pokrojony boczek lub masło podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką. Kiedy cebula jest lekko zarumieniona, wrzucić posiekaną kapustę i smażyć około 10 minut. Wrzucić do ziemniaków, dodać przyprawy i wymieszać. Lepić dowolny kształt pierogów.
*
Do osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucac pierogi, gotować jeszcze 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną lub cebulką podsmażoną na maśle (lub słoninie)

Picture
GRZYBKI Z DOMU RODZINNEGO WANDY
Rydze lub inne grzyby umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przemyć dobrze zimną wodą. Ugotować zalewę.

ZALEWA: Szklanka wody, szklanka octu, szklanka cukru, 2 łyżki miodu i szczypta soli.

Do wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie, liść laurowy,kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Włożyć obgotowane grzyby, tak ponad pół słoika. Na wierzch położyć zerwane w maju i zamrożone sosnowe szyszki, po dwie na słoik.

Zakręcić i zapasteryzować.

CDN.


​"FOTOGRAFIA PRZYPADKU"

DZIKIE POJEZIERZE DRAWSKIE W OBIEKTYWIE KAMILI SOSZYŃSKIEJ

Picture
Picture

Picture
© 2025 Dzikie Zdroje. Wszelkie prawa zastrzeżone
KONTAKT I WSPÓŁPRACA

polityka prywatności I PLIKÓW COOKIES

​

  • PROJEKT
    • "O CZYM SZUMIĄ CHASZCZE"
    • RUINERSI DRAWSCY
    • WIEŚ DRAWSKA
    • EDUKACYJNIE >
      • Z MIŁOŚCI DO DRZEW
      • W NATURĘ!
    • FOTOGRAFIA PRZYPADKU
  • KRAINA
  • KATALOG
  • LUDZIE
  • DZIAŁANIA